Un supliment alimentar pentru articulatii ar putea prelungi viata

Glucozamina poate avea efecte protectoare similare cu cele ale aspirinei, sunt de parere medicii din Statele Unite, dar fara riscul de a dezvolta ulcer la stomac, afectiune ce se asociaza cu administrarea pe termen lung a aspirinei.

In cadrul unui studiu observational realizat pe 77.500 de persoane peste 50 de ani, s-a constatat ca pacientii care luau glucozamina erau cu 13% mai putin expusi riscului de deces in decurs de 8 ani, comparativ cu cei care nu luau glucozamina.

Cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Centre din Seattle cred ca astfel de suplimente ar putea avea proprietati antiinflamatorii. Studiul indica ca cei care luau glucozamina erau cu 13% mai putin expusi riscului de deces din cauza cancerului si cu 61% mai putin expusi riscului de deces din cauza unei afectiuni respiratorii, comparativ cu cei care nu luau glucozamina.

Desi factorii de influenta nu au putut fi eliminati, rezultatele sugereaza ca glucozamina pot oferi un beneficiu asupra sperantei de viata. Datele studiului au fost adaptate astfel incat sa fie luate in considerare factorii ce pot afecta rezultatele precum varsta, sex, daca pacientul a fumat sau nu si clasa sociala.

Totusi este posibil ca glucozamina sa nu aiba proprietati protectoare reale, si ca persoanele care iau glucozamina au tendinta si aiba mai mare grija de sanatatea lor in general. Tot mai multe date stiintifice sugereaza ca aspirina protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer, dar aceste dovezi nu exista in momentul de fata si pentru glucozamina.

Sarah Williams (Cancer Research UK) a declarat ca studiul este interesant dar daca nu poate sa spuna in mod clar ca suplimentele cu glucozamina erau responsabile pentru diferentele inregistrate la rata de mortalitate, sau pot explicate de altceva, spre exemplu cei care iau suplimente pot avea stiluri de viata mai sanatoase decat cei care nu iau suplimente alimentare. Asadar, studiul tebuie repetat  pentru grupuri mai mari pentru a afla mai multe despre efectele glucozaminei asupra sanatatii.

"
Scrie pe 2012-12-19 de The Telegraph Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul