Un tanar american de 15 ani dezvolta un test pentru depistarea cancerului pancreatic

Printre inovatiile medicale ce au marcat anul 2012 se regaseste si testul dezvoltat de un adolescent din Statele Unite pentru depistarea cancerului la pancreas. In fiecare zi, inovatiile din lumea medicala dau sperante bolnavilor. Acesta este si cazul unui test pentru depistarea cancerului pancreatic a caurui realizare se datoreaza unui adolescent de 15 ani, Jack Andraka, care in cadrul unui proiect la liceu, a decis sa realizeze o modalitate de diagnosticare a patologiei  inainte ca aceasta sa atinga stadiul critic. Doua articole stiintifice disponibile pe internet l-au ghidat pe tanar spre aceasta inovatie.

Testul se bazeaza pe punerea in evidenta a unui biomarker denumit mezotelina (MSLN). Aceasta proteina este prezenta in mod natural in celulele mezoteliului, tesuturi biologice, dar produsa si intr-o cantitate mai mare in celulele tumorale. Dupa un anumit prag, concentratia de mezotelina din sange si urina poate indica dezvoltarea unui cancer pancreatic, cancer ovarian sau pulmonar. Sub forma de banda, testul necesita doar o picatura de sange.

 Tanarul a trimis proiectul sau la aproape 200 de cercetatori ilustri. Desi a primit numeroase refuzuri, totusi un specialist in oncologie si inginerie biomoleculara de la Univeristatea Johns Hopkind din Baltimore a decis sa-i dea tanarului o sansa. Protocolul de depistare a bolii a obtinut rezultate remarcabile. Cativa eurocenti si doar cinci minute sunt necesare pentru a obtine un raspuns fiabil in aproximativ 90% din cazuri, testul nou dezvoltat fiind de 8 ori mai rapid, de 26.000 de ori mai ieftin  si de 400 de ori mai  sensibil la ceea ce exista in momentul de fata.

Datorita acestei inovatii, Jack Andraka a obtinut premiul stiintific Gordon E. More in cadrul concursului Intel International Sciennce and Engineering Fair. Testul ar putea fi aplicat si pentru alte maladii doar prin schimbarea biomarkerului. Va fi astfel posibila si pentru depistarea tuberculozei, infectiei cu E.coli, salmonela sau SIDA.

"
Scrie pe 2013-01-31 de Maxi Sciences Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul