Un vaccin pentru diabetul tip 1

Un studiu  realizat pe un grup de 80 de pacienti si publicat in Science Translational Medicine a  demonstrat ca un vaccin poate reeduca sistemul imunitar al pacientilor. Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Stanford au utilizat un vaccin cu un efect advers, acela de a determina sistemul imunitar sa inceteze asaltul. La pacientii cu diabet tip 1, sistemul imunitar distruge celulele beta din pancreas, ceea ce inseamna ca organismul nu mai este capabil sa produca  suficienta insulina iar injectiile regulate pentru acest hormon devin necesare pentru tot restul vietii.

 

Este diferit de diabetul tip 2, acesta fiind cauzat de o  alimentatie nesanatoasa. Vaccinul a fost directionat catre anumite globule albe ce ataca celulele beta. Dupa ce pacientii au primit  injectii saptamanale, timp de trei luni, nivelurile acelor globule albe au scazut. Testele de sange sugereaza ca functia celulelor beta este mai buna in cazul pacientilor care au primit vaccinul comparativ cu pacientii care au fost tratati doar cu insulina. Totusi, celelalte parti ale sistemului imunitar par sa fi ramas intacte.

 

Autorii studiului considera ca este vorba despre un nou concept, inhibarea unui anumit  raspuns imunitar. Testele sunt in stadiu incipient si vor trebui efectuate si pe un grup mai mare de pacienti pentru a evalua efectul pe termen lung al vaccinului.  Efectul vaccinului pare sa dureze pana la doua luni, asadar ar putea fi necesare revaccinari periodice.

 

"
Scrie pe 2013-06-27 de BBC Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul