Unele remedii din plante ar putea interactiona cu medicamentele

Suplimentele alimentare si remediile din plante precum echinacea, calciu, luate pe perioada altui tratament medicamentos ar putea provoca  efecte adverse, sugereaza un studiu recent.  De asemenea, semintele de in, sunatoarea, magneziu sau gingko ar putea dauna daca sunt asociate cu alte medicamente.

Studiul arata ca prin combinatia de remedii din medicina alternativa poate cauza probleme cardiace de la forme usoare pana la severe, dureri in piept, dureri abdominale si severe, in special in cazul pacientilor care primesc medicatii pentru afectiuni ale sistemului nervos central, sau afectiuni cardiovasculare.

Persoanele carora li se administreaza warfarina, insulina, aspirina, digoxina si ticlopidine au raportat cel mai mare numar de interactiuni adverse cu suplimentele sau remediile. O astfel de asociere de medicamente afecteaza procesul prin care anumite substante sunt absorbite, distribuite, metabolizate si eliminate din organism. Studiul a mai evidentiat si faptul ca remediile din plante prezentau o probabilitate mai mare de a interactiona cu medicamentele decat suplimentele alimentare, cum ar fi vitaminele, mineralele si aminoacizii. Segmente largi de populatie incearca remediile naturale pentru a preveni aparitia diverselor boli, sau pentru a intari organismul. Din acest motiv, cei mai multi experti sunt de acord ca riscul de interactiune cu alte medicamente este considerabil.

Studiul a fost condus de by Dr Hsiang-Wen Lin (Colegiul de Farmacie din Taiwan) care a declarat ca in ultimii douazeci de ani, consumul de suplimente alimentare a crescut dramatic. In Statele Unite, spre exemplu, se estimeaza ca peste 50% din pacientii cu boli cronice sau cancer iau astfel de suplimente, iar foarte multi le iau simultan cu tratamentul prescris de catre specialist. Studiul s-a bazat pe  cercetari anterioare efectuate asupra 213 suplimente alimentare si remedii din plante si 509 medicamente  si au comparat cele 882 de cazuri de reactii adverse raportate.

Peste 42%  din interactiile medicamentoase au fost cauzate de remediile din plante si suplimentele alimentare care au alterat farmacocinetica medicamentelor prescrise, procesul prin care medicamentul este absorbit, distribuit, metabolizat si eliminat de catre organism. Doar 26% au fost  descrise ca fiind evenimente majore. Dintre cele 152 de contraindicatii identificate, cele mai frecvente implicau sistemul gastrointestinal si cel neurologic. Semintele de in, echinacea, yohimban prezentau cel mai mare numar de contraindicatii documentate.

"
Scrie pe 2012-10-30 de Daily Mail Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul