Vaccinul antigripal din sezonul viitor – UPDATE

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca vaccinul antigripal din sezonul urmator sa contina si tulpina virusului H1N1. In sezonul actual de gripa, acest lucru nu a putut fi realizat deoarece gripa porcina a aparut dupa ce componenta vaccinului pentru gripa de sezon fusese stabilita.

Pentru gripa sezoniera din acest an ce afecteaza emisfera nordica, OMS este de parere ca cele doua vaccinuri disponibile ar trebui combinate. Asa a declarat expertul OMS Keiji Fukuda, dupa ce oficialii agentiei s-au intrunit in aceasta saptamana pentru a decide care tulpini de virus gripal sa fie recomandate producatorilor de medicamente in vederea fabricarii vaccinurilor antigripale.

Totusi, includerea acestei tulpini in vaccinul gripei sezoniere nu inseamna ca pandemia s-a incheiat, iar OMS se asteapta ca gripa porcina sa ramana o amenintare importanta asupra sanatatii publice. „Recomandarea ca tulpina H1N1 sa fie adaugata vaccinului pentru sezonul viitor si incetarea epidemiei sunt doua chestiuni complet separate”, a declarat Fukuda.

Si alti experti sustin aceasta afirmatie: „Nu m-as grabi sa spun ca gripa porcina a trecut”, a precizat Michael Osterholm, din cadrul Universitatii Minnesota. Acesta a adaugat ca virusurile pandemice din trecut au cauzat valuri de imbolnaviri pe o perioada de pana la trei ani de la izbucnirea primului focar.

Vaccinurile antigripale contin de regula trei tulpini de virusuri, asupra carora expertii se decid dupa ce estimeaza care tulpina a provocat cele mai multe imbolnaviri. Companiile farmaceutice si autoritatile nationale din domeniul sanitar urmeaza sa hotarasca daca cele trei tulpini vor fi incluse in acelasi vaccin sau daca vor fi fabricate produse diferite. In luna septembrie, OMS a recomandat ca virusul H1N1 sa fie inclus in vaccinul gripal pentru sezonul viitor din emisfera sudica.

Osterholm spune ca expertii nu au reusit inca sa stabileasca exact momentul in care o pandemie ia sfarsit. „Daca gripa porcina se intoarce peste doua luni, va fi un nou val sau doar gripa de sezon?”, intreaba acesta. „Nu avem un tabel in care sa putem verifica asta”, incheie Osterholm.
Scrie pe 2010-02-26 de Drug Discovery & Development Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul