Virusuri create artificial pentru a distruge formatiunile tumorale

In 1951, un copil de 4 ani care suferea de leucemie, a contractat virusul varicelei. Ficatul si splina afectate de tumori au revenit la normal iar nivelul ridicat de globule albe au ajuns la cel al unui copil sanatos. Medicii de la Laboratorul de Oncologie Experimentala din San Francisco au fost uimiti de aceasta remisie brusca. Din pacate, minunea a fost de scurta durata deoarece dupa doar o luna, leucemia a revenit si a progresat rapid, ceea ce a dus si la decesul copilului. La inceputul anilor 1900, pacientii care sufereau de cancer nu puteau fi ajutati prea mult. Daca tumora nu era excizata, boala ducea la inevitabilul sfarsit. Dar, de-a lungul anilor au fost publicate cazuri in care cercetatorii au observat pacientii care se luptau cu cancerul se bucurau de o remisie atunci cand contractau o infectie virala. Nu era vorba de o simpla coincidenta. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca virusurile banale ataca uneori celulele canceroase. Timp de cativa zeci de ani, cercetatorii au facut eforturi sa transforme acest fenomen intr-un tratament pentru pacientii cu cancer, iar acum, dupa o serie de esecuri, sunt aproape de dezvoltarea unor virusi dezvoltati artificial pentru a invinge cancerul.

Celulele canceroase se inmultesc rapid, dar spre deosebire de celulele sanatoase nu pot lupta la fel de eficient impotriva infectiilor. Din  acest motiv, cercetatorii au incercat sa gaseasca modalitati pentru a crea  virusuri care nu au capacitatea de a leza celulele santoase dar care pot totusi invada si distruge celulele canceroase. Aceasta provocare a inceput in 1904 cand cercetatorii au observat ca femeile cu cancer cervical se recuperau temporar atunci cand erau vaccinate impotriva rabiei. Prin anii  50, medicii administrau virusi activi pacientilor cu cancer, mai precis copiilor in stadii terminale, iar virusurile activie erau cel al poliomelitei si adenovirusul. Dar cancerul revenea, iar uneori infectia se dovedea letala, conform datelor publicate in American Journal of Pathology din 1964. Incercarile au fost abandonate dar reluate in 1991 de Dr. Martuza care s-a gandit sa transforme virusul herpes simplex intr-o arma ce poate distruge cancerul. Genomul acestui virus poate gazdui un anumit numar de mutatii. Astfel, virusul a fost slabit prin inalturarea anumitor gene, si apoi injectat  la soareci cu tumora la creier, determinand remisia. Aceeasi soareci, au murit ulterior de encefalita.

In 1990, dr. Bernard Roiziman de la Universitatea din Chicago, a modificat virusul astfel incat acesta poate incetini doar dezvoltarea tumorii, dar fara impact asupra celulelor sanatoase. In 1996, dr. Mohr de la universitatea New York, a expus in mod repetat virusul modificat al doctorului Bernard Roiziman, pana ce a suferit mutatii si a dezvoltat o abilitate crescuta de a se inmulti in tumora. In acest moment, se testeaza o forma dezvoltata artificial al vaccinia (agentul viral care a contribuit la eradicarea varicelei) pentru cancerul hepatic in forma avansata. Intr-un studiu recent, speranta de viata pentru pacientii tratati cu doze mari de vaccinia (JX-594) s-a dublat de la 7 la 14 luni, comparativ cu pacientii care primisera doar doze mici. Un virus herpetic care are la baza ceea ce a descoperit dr. Mohr initial este in curs de testare in faze avansate in cadrul unor studii pentru tratarea melanomului; datele initiale au indicat o rata de raspuns la tratament de 26% sub forma de regresie si supravietuire. Un reovirus este in curs de testarea impotriva tumorilor maligne de la cap si gat, forme de cancer greu de tratat. Conform cercetatorilor, efectele secundare ale tratamentului cu aceste virusuri sunt minime spre deosebire de efectele secundare ale chimioterapiei si includ greata, oboseala si nevralgii. Exista probabilitatea ca virusurile oncolitici sa-si gaseasca locul in medicina mai  ales in combinatie cu alte terapii care targheteaza tumorile agresive.

"
Scrie pe 2012-03-22 de New York Times Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul