Vitamina D poate avea un efect benefic pentru pacientii cu Parkinson

In functie de gena, unii pacienti cu Parkinson ar putea sa incetineasca progresia bolii cu ajutorul unor suplimente cu vitamina D, conform unui studiu din Japonia. Cercetatorii au desemant aleatoriu 114 pacienti cu Parkinson sa ia zilnic, timp de un an suplimente cu vitamina D sau un placebo. Dupa un an, s-a observat ca boala neurologica nu progresa la fel de rapid in cazul pacientilor care luasera suplimente cu vitamina D, comparativ cu cei care luau un placebo, dar numai in cazul celor cu anumite versiuni ale genei pentru receptorul vitaminei D.

Studii anterioare au ratat ca cei cu boala Parkinson prezentau niveluri scazute de vitamina D, desi nu s-a stabilit ca deficienta de vitamina D reprezinta o cauza sau un efect al bolii. Organismul produce vitamina D prin expunerea la soare si o foloseste la fixarea calciului in oase, printe alte functii. Vitamina activeaza o proteina receptor care declanseaza activitatea mai multor gene.

Pentru acest studiu, cercetatorii au recrutat 114 pacienti cu boala Parkinson cu varste intre 45 si 85 de ani pentru a vedea daca administrarea de suplimente cu vitamina D poate schimba in vreun fel rapiditatea cu care evolueaza maladia. Din cei 114 pacienti 56 au luat 1200 UI de vitamina D pe zi timp de 12 luni iar 56 au primit un placebo pentru aceeasi perioada de timp. La inceputul studiului pacientii au fost evaluati cu ajutorul unei scale de la 1 la 5 pentru disabilitati cauzate de boala Parkinson. Aproximativ 45 de pacienti din fiecare grup a inregistrat 1sau 2 puncte.

La finalul studiului, cercetatorii au observat ca pentru 16 persoane din grupul care a primit  suplimente, situatia nu s-a inrautatit, spre deosebire de 7 persoane din grupul placebo ale caror simptome au ramas stabile. Analiza genelor receptoare de vitamina D a aratat ca versiunea genei cunoscuta sub denumirea de Fokl TT a avut cel mai mare beneficiu de pe urma administrarii vitaminei D, apoi cei cu varianta Fokl CT, comparativ cu pacientii din grupul placebo. Pacientii cu genotipul Fockl CC nu au inregistrat nici un beneficiu. Concluzia autorilor studiului este ca administrarea vitaminei D poate stabiliza severitatea bolii Parkinson la pacientii cu genotipurile Fockl CT si TT pentru o scurta perioada de timp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-03-29 de Reuters Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul