Vitamina D scade riscul de cancer colorectal

Un studiu publicat recent in British Medical Journal arata ca persoanele cu o concentratie ridicata de vitamina D in sange au cu 40 la suta mai putine sanse de a face cancer colorectal. Studiul respectiv este cel mai amplu efectuat pe aceasta tema si implica evaluarea a 1.248 de cazuri. Fiind finantati de World Cancer Research Fund (WCRF), cercetatorii din cadrul International Agency for Research on Cancer (IARC – Lyon, Franta) si de la Imperial College of London (Londra, Marea Britanie) au lucrat impreuna pentru a confirma informatiile prelevate din studii mai putin complexe, care, in marea lor majoritate, au fost facute in America de Nord.

Descoperirile aratau ca pacientii cu niveluri de vitamina D de 50-75 nmol/l pareau sa aiba concentratia optima pentru prevenirea cancerului colorectal. Nivelurile de sub 50 nmol/l prezentau un risc ridicat de a face cancer, in vreme ce concentratia de peste 75 nmol/l nu avea proprietati de diminuare suplimentara a cancerului.

„Rezultatele noastre sprijina rolul vitaminei D in etiologia cancerului colorectal, dar aceasta trebuie sa fie echilibrata cu atentie, din cauza potentialelor efecte toxice pe care administrarea in exces a vitaminei D le poate avea, precum si a faptului ca se cunosc foarte putine lucruri despre asocierea acestei vitamine cu riscul ridicat sau cu cel scazut de aparitie a altor forme de cancer”, a precizat dr. Mazda Jenab (IARC), acesta fiind citat de Medical News Today. Pentru ca incercarile anterioare s-au demonstrat a fi inconstante, autorii au accentuat ideea nevoii pentru noi experimente.

„In prezent, cea mai buna recomandare pentru a reduce riscul de cancer colorectal este sa nu mai fumati, sa cresteti durata si nivelul activitatii fizice, sa reduceti obezitatea si grasimea abdominala si sa limitati consumul de alcool, precum si pe cel de carne rosie sau de semipreparate”, a mentionat dr. Bas Bueno-de-Mesquita, din cadrul National Institute for Public Health and the Environment.

Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventa forma de cancer din lume, dupa cel mamar, cu peste un million de noi cazuri in fiecare an. Majoritatea tipurilor de cancer de colon si ale zonei rectale sunt adenocarcinome, care cauzeaza peste 90 la suta dintre tumorile intestinale.
Scrie pe 2010-02-28 de Digital Journal Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul