Vitaminele pot reduce riscul de cancer la san

Vitaminele si suplimentele au proprietatea de a reduce riscul de cancer mamar, potrivit descoperirilor unui studiu prezentat anul acesta la cea de-a 101-a intalnire anuala a Asociatiei Americane pentru Cercetarea in domeniul Cancerului.

„Nu este vorba despre un efect imediat: luati azi o vitamina si maine se reduce riscul de aparitie a cancerului la san. Nu asa functioneaza principiul”, a explicat dr. Jaime Matta, profesor la Scoala de Medicina „Ponce” din Puerto Rico. „Am observat, totusi, un efect pe termen lung in materie de diminuare a riscului de cancer mamar”, mai spune acesta.

Dr. Matta a precizat ca aceste descoperiri sugereaza faptul ca suplimentele de calciu contribuie la sporirea capacitatii de reparare a ADN-ului, un proces biologic complex, care implica actiunea a peste 200 de proteine, ce pot duce la aparitia cancerului in cazul in care sunt perturbate.

Acest proces angreneaza cel putin cinci cai de semnalizare separate si are o importanta majora in mentinerea stabilitatii genomice”, a declarat Matta. „Atunci cand ADN-ul nu este reparat, provoaca mutatii care, la randul lor, favorizeaza aparitia cancerului”, a completat acesta.

Suplimentele de calciu si ADN-ul


La studiul amintit au luat parte 268 de femei cu cancer la san, iar in grupul de control s-au inscris 457 de participante sanatoase. S-a constatat ca femeile au mai multe sanse sa dezvolte cancer mamar daca au o varsta mai inaintata, au un istoric familial de cancer la san, nu au alaptat si prezinta o capacitate redusa de reparare a ADN-ului.

Rezultatele studiului au aratat ca suplimentele de vitamine au contribuit la reducerea riscului de cancer mamar cu aproximativ 30 la suta, in timp ce suplimentele de calciu au diminuat acest risc cu 40 la suta. Dupa ce oamenii de stiinta au controlat nivelul capacitatii de reparare a ADN-ului, suplimentele de calciu nu s-au mai dovedit la fel de eficiente; in schimb, legatura dintre vitamine si riscul redus de cancer la san a ramas aceeasi.

„Nu vorbim de doze foarte mari ale acestor vitamine si suplimente de calciu, ci de cantitati accesibile, astfel incat concluziile noastre reprezinta o metoda viabila de reducere a riscului de cancer”, a incheiat Matta.
Scrie pe 2010-04-20 de Drug Discovery & Development Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul