Zaharul incetineste activitatea cerebrala?

Un studiu recent sugereaza ca prea mult zahar ar putea sa ne afecteze memoria si capacitatea de invatare. Afirmatia cercetatorilor vine ca urmare a testelor de laborator ce au comparat siropul de porumb bogat in fructoza, care e de sase ori mai dulce decat zaharul de trestie si un ingredient  obisnuit pentru macarea procesata, cu acizi grasi omega 3, cunoscuti pentru beneficiile asupra memoriei si capacitatii de invatare. In cadrul unui experiment pe sobolani, un grup  a avut o dieta bagta in zaharuri  timp de sase saptamani, iar al doilea grup de sobolani a avut un regim alimentar sanatos.

La inceputul studiului ce a fost publicat in Journal of Physiology, echipa a testat cat de bine se descurca sobolanii in labirint  prin plasarea de puncte de reper pentru a-i ajuta sa invete  ruta. Sase saptamani mai tarziiu, cercetatorii au verificat abilitatea sobolanilor de a-si aminti  traseul. Prof. Fernando Gomez-Pinilla, coautor al studiului a declarat ca in cazul sobolanilor din grupul cu dieta bogata in zaharuri s-a inregistrat un declin al activitatii cerebrale, concluzia fiind ca printr-un consum mare de fructoza pentru o perioada indelungata de timp, abilitatea creierului de a invata si de a retine informatii este alterata.

Vestea buna e ca acest declin poate fi combatut prin consumul de nuci si de peste precum somonul. Aportul de acizi grasi omega-3  poate reduce alterarea capacitatii cerebrale. Siropul de porumb bogat in fructoza  se gaseste de obicei in bauturile racoritoare, iar cercetatorii nu au facut referire la fructoza care se gaseste in mod natural in fructe, mai ales ca  cea naturala are un continut semnificativ de antioxidanti. Sobolanii care au consumat un lichid cu fructoza in loc de apa au prezentat modfiicari la nivel cerebral, transmiterea de semnale intre celulele cerebrale fiind ingreunata, la fel si capacitatea animalelor de a gandi clar si de a-si aminti ruta pe care au invatat-o cu 6 saptamani in urma.

Cercetatorii au analizat tesutul cerebral al sobolanilor, iar concluziile lor sugereaza ca insulina si-a pierdut din capacitatea sa de a influenta celulele creierului. Autorii banuiesc faptul ca un consum prea mare de fructoza blocheaza capacitatea insulinei de a controla felul in care celulele cerebrale stocheaza zaharul pentru energia necesara procesarii gandurilor si emotiilor. Acelasi studiu sugereaza ca alimentele bogate in omega-3 consumate in mod regulat protejeaza creierul de efectele fructozei.

"
Scrie pe 2012-05-18 de Daily Mail Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul